Wat is hydrocefalie?

De diagnose hydrocefalie kan heel pijnlijk zijn. Met de juiste behandeling en de juiste klinische zorg kun je echter nog enkele jaren een relatief normaal leven leiden. Hier leggen we precies uit wat je diagnose inhoudt en welke behandeling je kunt verwachten. Bij Sophysa is het ons doel om u te voorzien van nuttige informatie die u kunt bespreken met uw medische team, evenals informatie over de prognose die u kunt hebben met de nieuwe innovatieve behandelingen die momenteel beschikbaar zijn, waaronder chirurgische ingrepen en geïmplanteerde shuntsystemen.

Wat is er aan de hand voor mij? Presentatie van hydrocefalie

Bij jou is hydrocefalie vastgesteld, een aandoening die het gevolg is van de ophoping van hersenvocht (CSF) in de hersenkamers. Er zijn verschillende soorten en vormen van hydrocefalie en er zijn verschillende therapieën en behandelingen, variërend van medicatie tot chirurgie.

Hydrocefalie is een ongeneeslijke ziekte die blijvend behandeld moet worden om de pijn te verlichten en de symptomen te minimaliseren. Chirurgie en de implantatie van een klep (ook wel shunt genoemd) zijn mogelijke behandelingen.

Voordat we uitleggen wat een shunt is, kijken we eerst naar de betekenis van hydrocefalie.

Wat is hydrocefalie?

Het woord hydrocephalus komt van twee oude Griekse woorden: húdôr (hydro) dat “water” betekent en kephalě (cephalus) dat “hoofd” betekent.

Tegenwoordig verwijst de term hydrocefalie naar overtollig vocht in de schedel. Deze aandoening is het gevolg van een onbalans tussen de productie en absorptie van deze vloeistof, cerebrospinaal vocht (CSF).

Onder normale omstandigheden vormen de circulatie en absorptie van CSF een perfect evenwicht tussen secretie en absorptie. De gemiddelde druk van de liquor (vaak intracraniële druk genoemd) bij volwassenen in rugligging ligt tussen 80 en 200 mmH2O(6 tot 15 mmHg). De druk is bijna nul of zelfs negatief in staande positie.

Maar dit evenwicht kan verstoord raken, wat leidt tot hydrocefalie. Deze pathologie ontwikkelt zich alleen als de liquor de ventriculaire holtes niet kan verlaten of als de absorptie ervan verstoord is. Overtollig CSF blijft achter in de ventrikels, die veel groter worden.

Aangezien de grootte van de schedel vastligt (behalve bij kinderen tot ongeveer 18 maanden oud, wanneer de fontanellen nog open zijn), heeft elke toename van het volume vloeistof in de ventrikels invloed op de hersenen. Dit kan leiden tot het optreden van neurologische symptomen door een verhoging van de intracraniële druk (ICP), afhankelijk van het vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan de drukvariatie (“cerebrale therapietrouw”).

De waargenomen symptomen hangen af van de leeftijd van de patiënt; ze zijn verschillend bij volwassenen en zuigelingen. Zuigelingen en jonge kinderen, van wie de schedelbeenderen nog niet volledig vergroeid zijn, zullen andere symptomen hebben dan volwassenen.

De klinische verschijnselen van hydrocefalie zijn het gevolg van verwijding van de ventrikels en verhoogde druk in de schedel.

De gebruikelijke symptomen van hydrocefalie bij baby’s zijn onder andere:

  • Een abnormale toename van de hoofdomtrek en uitpuilende fontanellen.
  • Een verlaging van de oogballen (“zonsondergangogen”).
  • Uitzetting van de hoofdhuidaderen.
  • Braken en gedragsproblemen (prikkelbaarheid, slaperigheid, enz.) of convulsies.

Afhankelijk van de oorzaak kan een verhoogde intracraniële druk verschillende symptomen veroorzaken bij oudere kinderen en volwassenen. De belangrijkste tekens zijn :

  • Hoofdpijn en overgeven
  • Visusproblemen (wazig zien, dubbelzien, enz.) met papilledema (een zwelling van de oogschijf), die wordt waargenomen bij onderzoek van de achterkant van het oog
  • Bewustzijnsstoornissen (slaperigheid, progressieve lethargie of zelfs coma).

Andere symptomen kunnen aanwezig zijn en worden systematisch onderzocht door artsen. Deze omvatten bradycardie en convulsies.

De kenmerkende triade van Hakim kan worden waargenomen bij chronische hydrocefalie bij volwassenen:

  • Psychiatrische aandoeningen die kunnen lijken op bepaalde symptomen bij dementie. De belangrijkste symptomen zijn vertraagde en slechte kwaliteit van communicatie en activiteiten, apathie en onverschilligheid, ernstig geheugenverlies en oriëntatieproblemen, vooral in termen van tijd, verlies van aandacht en gebrek aan bewustzijn van de realiteit.
  • Moeite met lopen, met instabiliteit. Dit komt door loopstoornissen, die zich kunnen uiten als wankelen. De persoon beweegt langzaam, voorzichtig en kan soms watertrappelen. Ronddraaien, bewegen of plotseling stoppen veroorzaakt een onbalans.
  • Sfincterstoornissen (incontinentie). De patiënt kan soms incontinent worden. Het is niet bekend of dit komt door onoplettendheid, verminderd bewustzijn of de urgentie van het urineren.

Waarom heb ik hydrocefalie?

Hydrocefalie is een onvoorspelbare aandoening, maar kan onder controle worden gehouden om pijn en ongemak te verlichten. Er zijn twee medische therapieën beschikbaar, maar dit zijn slechts kortdurende behandelingen, wat betekent dat de pijn en het ongemak slechts tijdelijk worden verlicht en dat de behandeling voortdurend moet worden geëvalueerd.

Chirurgie is de enige echt effectieve langetermijnbehandeling voor communicerende hydrocefalie. Een van de meest effectieve therapieën is CSF bypass. Het wordt al tientallen jaren uitgevoerd en is een belangrijke vooruitgang in de behandeling van hydrocefalie. Een omleiding van de liquor bestaat uit het creëren van een alternatieve route voor de liquor om een obstructie in de natuurlijke tractus te omzeilen.

CONTACT

We beantwoorden graag al je vragen.

This site is registered on wpml.org as a development site.